Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗК разследва злоупотреба с господстващо положение и картелни споразумения при горивата

Снимка: БГНЕС
Комисията за защита на конкуренцията разследва злоупотреба с господстващо положение и картелни споразумения за бензин и дизелово гориво. 

От Комисията съобщават, че са забелязали идентичност в ценовата политика на пазара на търговия на дребно на горивата, прилагана от дружествата "Шел“  "Ромпетрол“,  "Еко“, "ОМВ“, "Петрол“, "НИС Петрол“ и "Лукойл България". Оттам добавят, че дружествата задържат продължително време високи цени при продажбата на дребно, както и че липсва навременна и адекватна реакция спрямо понижението на цената на едро и производствената цена. От КЗК смятат, че това би могло да е в резултат на антиконкурентни практики - картелни споразумения.

Огромно оскъпяване на горивата по бензиностанциите у нас в период, когато бяхме свидетели на масовото поевтиняване на петрола на международните пазари и при това синхронизирано от няколко търговци е установил анализът на КЗК. Тенденцията в ценообразуването е открита, след като регулаторът получи правото от началото на тази година за целите на своите проверки да ползва и осигурителна, и данъчна информация. И тогава експертите откриват:

В предишни периоди трите пазара са се движили в симетрия, движили са се в синхрон. Сега обаче участниците на пазара задържат изключително високи цените на дребно, като се отваря един марж, отваря се ножицата на печалба и фактически основната част от печалбите отиват в крайните търговци, търговците на дребно. Това за нас е доста сериозна индикация за координирано поведение между тях и за наличие на забранени споразумения, това, което е известно на публиката като картел - посочи говорителят на комисията Марио Гаврилов

Срещу "Лукойл Нефтохим България" Комисията започва проверка и за злоупотреба с господстващо положение, защото е установено, че компанията продава на вътрешния пазар по-скъпо отколкото навън:

Това би могло да се обясни, ако българският пазар представляваше една скромна част от пласмента на продукцията на Бургас, но напротив, оказа се, че българският пазар има най-сериозен дял в пласирането на продукцията на "Нефтохим Бургас". Вероятно става въпрос за извличане на икономически ползи с непазарни средства и стартираме това производство срещу "Лукойл Нефтохим Бургас" - думи на говорителя на КЗК Марио Гаврилов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна