Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилно приложение ще помага за оказване на спешна помощ в първите минути в Габрово

Снимка: БГНЕС

Мобилно приложение, чрез което ще се алармира при нужда от спешна помощ, ще могат да ползват потребители на територията на Габрово. На сигналите ще се отзовават обучени доброволци, намиращи се в близост до изпадналия в беда, за да се намали времето за реагиране при спешни случаи.

Апликацията е създадена, за да се постигне по-бърза реакция при спешен случай и дава възможност на човек, изпаднал в беда, да получи помощ в първите минути. Чрез системата се известяват доброволци, обучени от Българския червен кръст (БЧК),  намиращи се в радиус до 500 метра от нуждаещия се, като приложението препраща сигнала и на телефон 112. 

Според Христо Христов, представител на проекта за България, доброволците ще се отзовават до шестата минута, за да окажат помощ до пристигане на медицински екип. Такава мрежа за взаимопомощ, наречена "Айхелп“ (в превод "Аз помагам“) функционира в Словения, Великобритания и други европейски страни, а на територията на Габрово ще бъде внедрена пилотно.

Ползването на приложението, което ще стартира след месец, е безплатно за потребителите. Габровската община е финансирала проекта с 22 000 лева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна