Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров и Джон Кери приветстваха примирието в Сирия

| обновено на 28.02.16 в 15:57
Джон Кери и Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първите сведения за примирието в Сирия са обнадеждаващи, но за постигане на успех са необходими още усилия от всички страни в конфликта.

Около това становище са се обединили в телефонен разговор американският държавен секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров.

Те са обсъдили и предстоящото на 7 март възобновяване на преговорите в рамките на международната група за подкрепа на Сирия и координацията между САЩ и Русия във военната област във връзка със сирийската криза.

Междувременно сирийски държавни медии съобщиха, че няколко жилищни райони на столицата Дамаск са попаднали под обстрел. Съобщава се и за леки сблъсъци между бунтовнически групи и правителствените сили на други места. Сирийският Център за наблюдение на човешките права заяви, че военни самолети са атакували вчера шест сирийски града в западната част на провинция Алепо. Според сирийски бунтовници въздушните удари са били извършени от руски военни самолети.

Руски координационен център в Сирия е регистрирал девет нарушения на примирието. Сред тях е и обстрел в провинция Латакия. Според ръководителя на центъра Сергей Кураленко обаче примирието, договорено с посредничеството на Съединените щати и Русия, "като цяло" се спазва.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна