Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС засилва граничния контрол, ако до 12 май Гърция не регистрира всички мигранти

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Европа ще даде на Гърция срок до 12 май да регистрира всички мигранти. В противен случай ще се наложи засилен контрол по нейните граници, предупреди еврокомисарят Димитрис Аврамопулос, цитиран от Ройтерс.

Пред германски вестник Аврамопулос заявява, че европейските институции ще оценят ситуацията на 12 май и ако дотогава не видят успех, няма да се поколебаят да разрешат засилване на граничния контрол .

Еврокомисията ще представи този месец планове за промяна на Дъблинския регламент.

Придържаме се към план за постоянно разселване на бежанците, който ще е свързан с реформирането на системата от Дъблин, казва Аврамопулос.

Днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу пристига в Атина за разговори с гръцкия си колега Никос Кодзиас. Двамата ще обсъждат сътрудничеството в управлението на бежанските потоци, с оглед на срещата на върха ЕС - Турция на 7 март в Брюксел, съобщават гръцките медии.   

Кодзиас и Чавушоглу ще говорят и за оперативния план на НАТО за патрули в Егейско море, а също и за планираното за 8 март заседание на Висшия съвет за сътрудничество между двете страни, което ще се състои в Измир.

Турският външен министър ще се срещне и с премиера и презиедента на Гърция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени