Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция ще помага със свой кораб за бежанците в Егейско море

Ангела Меркел и Франсоа Оланд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конфликтът в Сирия и предизвиканата от него мигрантска криза бяха горещите теми на срещата в Париж на френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел. Двамата се опитаха да постигнат единна позиция за решенията на проблема с мигрантите преди срещата ЕС-Турция.

Франция и Германия действат в еднакъв дух и с еднаква воля за решения на мигрантската криза. Това заяви френският президент Франсоа Оланд на пресконференция след разговора си в Елисейския дворец с германския канцлер Ангела Меркел.

Оланд съобщи, че Франция ще изпрати свой кораб в Егейско море, за да подпомогне контрола край гръцките брегове. Той наблегна още, че Европа трябва да следи как Турция изпълнява ангажиментите си за прием и контрол на мигрантите и границите, за което получава европейска финансова помощ. На бежанците трябва да се осигурява достоен прием възможно най-близо до родните им страни, подчерта отново Оланд. Имаме правилата на Шенгенската зона, които трябва да бъдат прилагани спрямо всички мигранти,  каза той.

Според Ангела Меркел Турция е направила немалко стъпки за контрола на мигрантския поток, което е както в неин, така и в европейски интерес. Не трябва да оставяме нелегалността да властва, заяви тя.

Двамата ръководители са разговаряли по телефона с руския президент Владимир Путин за прекратяването на бомбардировките в Сирия и продължаването на преговорите. Според Франсоа Оланд идеята за избори в Сирия през април е провокативна и напълно нереалистична.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна