Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Педро Санчес бе отхвърлен и на второ гласуване като кандидат-премиер на Испания

Педро Санчес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

И второто гласуване в 350-членния испански парламент на проектоправителството, предложено от лидера на социалистите Педро Санчес с подкрепата на либералната партия "Сюдаданос", завърши с отхвърляне. "За" гласуваха само 131 депутати - социалистите, "Сюдаданос" и единствената депутатка от формация, отстояваща неависимостта на Канарските острови. Против се обявиха общо 219 депутати - от Народната партия, "Подемос", Обединена левица и ред националистически формации.

Съвсем подобни бяха и резултатите при първото гласуване на същото предложение за правителство на 2 март. Единствената разлика тогава беше, че канарската депутатка гласува "въздържал се".

Дебатите преди гласуването тази вечер бяха много разгорещени. Лидерът на Народната партия Мариано Рахой показа остра язвителност срещу Педро Санчес и заяви, че след като е бил наясно, че не може да събере подкрепа, само е употребил инситуциите за собственото си его и това също било корупция:  Господин кандидате, вашият празник свърши. Загубихте изборите с най-лошия резултат за вашата партия за последните 40 години. Загубихте и сегашното гласуване. Накарахте всички ни да загубим време. Събудихте фалшиви очаквания и поставихте институциите в услуга на собственото си оцеляване. И това също е корлупция, господин Санчес!

На свой ред Санчес след края на гласуването бе най-суров към лидера на "Подемос" Пабло Иглесиас, защото формацията му така удължава управлението на Рахой и на Народната партия, която всички сектори на левицата винят за голямата корупция в страната:  Днес господин Иглесиас предаде милионите избиратели на "Подемос", които гласуваха за промяна. Той е единственият и последният виновник, че Мариано Рахой още продължава да е министър-председател.

Оттук нататък испанската конституция дава още 58 дни, за да изберат депутатите нов премиер на страната. Ако това не стане, на 26 юни ще се свикат нови парламентарни избори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна