Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Размирици в Истанбул, след като полицията взе под контрол най-тиражния опозиционен вестник

Истанбул протести
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турското правителство  пое контрола над опозиционния вестник Заман.

Медията е свързана с живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетуллах Гюлен, който беше близък с турския президент Реджеп Ердоган, но сега Гюлен бе обявен за предател, терорист и враг номер едно, в момента е подсъдим задочно.

Съдът в Истанбул постанови правителството да назначи управител и управителен съвет, който да ръководи вестник Заман.

Снощи хиляди хора се събраха пред централата на вестника в знак на протест срещу решението.

Служителите завързаха вратите с железни вериги. Когато полицията  пристигна, за да въведе новите управители  на вестника, хората направиха жива верига и не разрешиха на полицията да влезе.

След известно време полицията атакува със сълзотворен газ и водни струи множеството, за да влезе в сградата.

Докато полицията атакуваше, журанилисти отвътре в предаване на живо заявиха, че не знаят защо правителството ще постави вестника под контрол.

Ден преди това станалият вече социален феномен Фуат Авни предупреди чрез Туитър, че правителството е решило да назначи управител на вестник Заман.

По същия начин, с назначаване на управител, преди време правителството установи контрол и върху друг опозиционен вестник,Бугюн.

Вестник Заман  започва да излиза през 1986 г. Има издания в редица страни, включително и в България, както и отделно издание на английски, Today's Zaman.През 2013 г.тиражът му надхвърляше 1 млн., но в последно време силно падна. Засега не е ясно как ще бъдат засегнати сродните издания.

 Вчера турската полиция проведе операция срещу известния икономически холдинт Бойдак в град Кайсери и задържа президента и отговорни служители, властите считат, че холдингът е свързан със структурите на Фетуллах Гюлен, наречени паралелна държава и ги финансира. Операцията срещу Бойдак предизвика реакции сред бизнес-средите.

 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна