Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният департамент на САЩ разкритикува правителствения контрол над "Заман"

| обновено на 05.03.16 в 18:12
Демонстрант протестира в Истанбул срещу налагането на правителствен контрол над вестник "Заман"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби изрази тревога по повод поемането под правителствен контрол на опозиционния турски вестник "Заман" и на дъщерното му издание на английски Today’s Zaman. Според Кирби подобни методи противоречат на принципа на свободата на печата. Той каза: Отнасяме се към тези проблеми много сериозно и говорим за тях, защото за нас не е безразлично положението в областта на демокрацията в Турция. Критики по същия повод отправиха към властите в Анкара и европейски представители, както и правозащитни организации.

Главният редактор на "Заман" Абдулхамит Биличи заяви: За съжаление това е практика през последните 3 до 4 години. Всеки, който говори срещу правителствената политика, или е изправян пред съда, или отива в затвора, или правителството поема контрола над изданието. Смятам, че това е един тъмен период за нашата страна, за нашата демокрация.

"Заман" е близък до духовника Фетхулах Гюлен, някога съюзник на президента Тайип Ердоган, а сега негов остър критик. Гюлен живее в САЩ, а в Турция е обвинен в заговор срещу правителството.

Полицията издигна ограда пред сградата на "Заман", а журналист от вестника съобщи за ДПА, че десетки въоръжени полицаи се намират в сградата и че назначените от правителството управители са отстранили главния редактор на изданието.

Случаят със "Заман“ не е първият, който повдига въпроси за свободата на медиите в Турция, отбелязва Ройтерс. Агенцията припомня за двамата известни журналисти от "Джумхюриет“, които бяха дадени на съд и заплашени с доживотен затвор заради публикации, в които твърдят, че служители на турското разузнаване пренасят оръжие в Сирия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна