В Кюстендил и региона няма лицензиран търговец, който да опакова и маркира яйца от пъдпъдъци. Това уточниха от местната структура на Агенцията по контрол на храните (БАБХ) във връзка с увеличаването на продажбите и консумацията на тези продукти в района.
Всеки поема риск, когато купува яйца от пъдпъдъци от свои близки и познати. Тези яйца имат трайност до 45 дни, ако се съхраняват при задължителните за това условия - температура и влажност, коментираха от Агенцията заради нарастващата популярност на деликатеса в Кюстендилско.
Яйца, които са домашно производство, вървят по 10 стотинки за брой, а в магазинната мрежа цената им е три пъти по-висока . Често такива яйца се доставят от ферми от Кюстендил и дори от Пернишко, като се работи с предварителна заявка.
Очаква се заявените количества да нарастват с приближаването на Великденските празници.