Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кр. Каракачанов: Европейският съюз не трябва да допуска нелегални емигранти на своя територия

Снимка: БГНЕС
Европейският съюз не трябва да допуска нелегални емигранти на своя територия. Това посочи съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Той разговаря с президента Росен Плевнелиев в рамките на политическите консултации на държавния глава и парламентарно представените сили.

Корупцията, мерките на МВР срещу битовата престъпност, демографската криза у нас и сигурността бяха сред темите, които Красимир Каракачанов от ПФ обсъди с държавния глава. Темата за кризата с мигрантите също беше акцент в разговора на "Дондуков" 2. Според Каракачанов страната ни има сериозна система за възпрепятстване на нелегалните мигранти. Основно проблеми за намаляване на бежанския поток към Европа остават нестабилността в Близкия изток, ролята на Турция в решаването на въпроса, както и липсата на единна европейска позиция.

Политиката на България трябва да бъде много ясна и категорична. Този, който желае да получи статут на бежанец, с документите си отива на гранично-пропускателния пункт. Никакви хора не трябва да бъдат допускани за нелегално преминаване на българската граница. Трябва да има много ясна и категорична позиция, на целия ЕС за недопускане на нелегалното им влизане. При умишлената политика, която води Турция спрямо ЕС, използва ги като инструмент за натиск тези два, три милиона бежанци на своя територия, нещата трябва да се променят към доста по-категоричен подход и ЕС, ако иска да запази своите интереси, не трябва да допуска нелегално влизане в свои територии. Европа няма как да бъде обетованата земя за целия свят.

Каракачанов е запознал президента и с идеята си за законопроект за възстановяване на наборната военна служба. От ПФ поставиха и темата с промените в Изборния кодекс, за задължителното гласуване и идеята им как да гласуват сънародниците ни в чужбина.

Според ПФ в страните-членки на ЕС трява да се гласува по досегашния закон, тоест там, където има български граждани, които изявят желание да направят изборни секции, да могат да гласуват, извън страните-членки на ЕС трябва да се гласува само в български дипломатически представителства, за да не позволяваме на съседна нам страна да ни се бърка във вътрешните работи, контролирайки, направлявайки и манипулирайки изборния процес на своя територия.

Политическите консултации на "Дондуков" 2 продължават след час и половина, когато държавният глава ще разговаря с представителите на парламентарната група на РБ. Държавният глава ще обсъди с реформаторите приоритетите на Народното събрание за тази година, актуалната политическа обстановка у нас и мерките за продължаване на реформите в редица сектори.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна