Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанският крал остави парламента сам да търси стабилен кандидат-премиер

Крал Фелипе Шести и Пачи Лопес, председател на испанския парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският крал Фелипе Шести остави на парламента инициативата за допълнителни политически консултации и за излъчване на кандидат-премиер с достатъчна подкрепа за сформиране на правителство, съобщават в. "Ел Паис" и другите испански медии.

Председателят на парламента – социалистът Пачи Лопес, информира за това след срещата си с краля: Кралят реши да не започва незабавно нов кръг от консултации и да остави на политическите сили известно време, през което те да продължат да преговарят, с цел да постигнат мнозинство, достатъчно за излъчването на стабилна кандидатура за премиер.

Испанският парламент има 2-месечен срок да излъчва нови варианти за правителство, след като премиерската кандидатура на лидера на социалистите Педро Санчес, подкрепена от либералната партия "Подемос", бе отхвърлена с два парламентарни вота на 2 и на 4 март.

Междувременно лидерът на Народната партия Мариано Рахой, който още по време на дебатите около кандидатурата на Санчес заяви, че явно ще се върви към нови избори през юни, вече залага на открита предизборна реторика, сочат испанските медии. Крайно засегнат, че водачът на "Сюдаданос" Алберт Ривера избра да подкрепи Санчес, а не Народната партия, Рахой сега се стреми да представи Ривера и формацията му в лоша светлина пред избирателите. Целта му е да върне на НП онези десноцентристки гласоподаватели, които, разочарован от скандалите за корупция, свързани с нея, на изборите на 20 декември предпочетоха да пуснат бюлетина за "Сюдаданос". Ето как ги напътства сега Рахой: Несъмнено корупцията беше нещо, което повлия на много хора. Затова вместо за Народната партия те гласуваха за "Сюдаданос". Но трябва да се запитаме – дали тези хора са допускали, че в един момент вотът им ще бъде употребен, за да се лансира като кандидат за премиер лидерът на социалистите.

Разположението на силите в испанския парламент остава все така проблематично за съставяне на стабилно мнозинство. Алтернативната партия "Подемос" отказва да подкрепи съюза между социалистите и "Сюдаданос" и настоява социалистите да изберат коалиция със самата нея и други по-малки леви формации. Иначе тя ще продължава да гласува против всякакви други съюзи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна