Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С траурна церемония беше отбелязана 31-вата годишнина от атентата на гара Буново

Снимка: архив
С траурна церемония беше отбелязана 31-вата годишнина от атентата на гара Буново. Тогава протурски терористи взривяват вагон за майки с деца. Загиват 7 души, а 9 са тежко ранени. Извършителите са трима.

Атентатът на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската история по брой  на жертвите. Той е дело на членове на нелегалната организация, наречена "Турско национално освободително движение" в България. Бомбата е поставена във вагона за майки с деца на влак номер 326, който се движи от Бургас за София. Бомбата е с часовников механизъм, а часа е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в района на гарата. Заради маневра на гара Златица обаче влака закъснява с две минути и взрива избухва в 21.31 часа на гарата, а не в тунела. Ето какво си спомнят за тази вечер двама от участвалите в спасителните дейности - Любомир Димитров

Чу се страшен тътен, жестоки писъци, скачане през прозорци. Ужас. След  това боледувах. Не можех да спя месеци наред.

 Янка Рукова.

Пръснати вагони, пищят деца, жени, търсят вода, търсят помощ като на война.

И в съвременен контекст. Подобни атентати трябва строго да бъдат осъждани, каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Това събитие ни напомня, че злото, пред което сме изправени днес има своята предистория и не се появява случайно.

Според съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

Имало  е изключително разделение и противопоставяне във времето, когато е извършен този грозен акт, но това противопоставяне по никакъв начин не го оправдава.

Каза съпредседателят на ПФ Валери Симеонов по време на траурната церемония, отбелязваща годишнината от атентата на гара Буново.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна