Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл порица нападението над журналисти и правозащитници в Ингушетия

Участък от магистрала "Кавказ" в Ингушетия

Нападенията над журналисти и правозащитници са "абсолютно неприемливи", необходимо е старателно разследване и предприемане на ефективни действия за залавянето на виновните за инцидента в Ингушетия, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Вести.Ру.

В сряда вечерта на федералната магистрала "Кавказ", недалеч от границата между Ингушетия и Чечения, беше нападната кола на международната Свободна мобилна група, състояща се от журналисти и правозащитници. Въоръжени лица извадили от колата хората и ги пребили с палки. Взели им мобилните телефони, както и заснетите от тях преди това видеоаматериали от училището в Беслан, а после подпалили автомобила. Пострадалите са общо 6 души, като най-тежко е положението на журналист от Норвегия. Зле е и негов шведски колега.

Искания за разследване внесоха в прокуратурата депутати от Държавната дума, както и Съветът по правата на човека към руското президентство. С осъждаща нападението декларация излезе и руското външно министерство.

Говорителят на вътрешното министерство на Република Ингушетия Джабраил Шауханов заяви пред руската телевизия "Россия 24": Всички пострадали са откарани в болница. Вчера на мястото на инцидента работеше следствено-оперативна група начело с вътрешния министър на Република Ингушетия Александър Трофимов. Заведено е наказателно дело. Провеждат се всички необходими действия за установяване на нападателите и задържането им.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна