Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

430 отчаяни сирийци и иракчани в капан на "ничията земя" между Македония и Сърбия

Затварянето на "балканския маршрут" и лошото време правят положението на мигрантите още по-тежко
Снимка: БТА

Затварянето на границите по т.нар. балкански маршрут на бежанците е хванало в капан на "ничията земя" между Македония и Сърбия окобо 430 отчаяни хора, предимно сирийци и иракчани, съобщи Ройтерс. Те са се приютили в импровизиран малък лагер от около 50 палатки и се опитват да устоят на лошото време. Проливните дъждове са превърнали терена в кал. Температурите са около 5 градуса.

Децата ни умират тук. Водата е дори вътре в палатките. Сега даже бомбите в Сирия ни изглеждат по-добре от тази мизерия. Ние не сме животни, оплаква се Ибрахим Мардини, 23-годишен студент от сирийския град Алепо. 25-годишният Уеам Фатал допълва: Искам да отида в коя да е страна, само да не стоя тук. Бебето ми е много изморено. Не мога повече. Не искам да се връщам назад. Прекалено дълго вървяхме, докато стигнем дотук. От своя страна 45-годишният фермер от Ирак Домо Шеван казва: Ако не ни пуснат да минем, ние просто ще тръгнем. Нека да видим дали те ще ни спрат. Това е непоносимо.

Хуманитарни работници разпределят храна и вода и са инсталирали преносими тоалетни за мигрантите. Червения кръст раздава одеяла и шапки за децата.

Ако решат да се връщат обратно, хората трябва да се насочат към мигрантски лагер на македонска територия, предназначен за 700 души. Но в него вече има 1000 души и той е препълнен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна