Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи срещу забраната за къмпингуване отново се събраха пред президенството

Новината, че президентът ще сезира Конституционния съд за въведените със закона глоби за къмпингуване и паркиране накара протестиращите природозащитници да преместят импровизирания палатков лагер от президентството пред Министерството на туризма. Те настояват държавният глава да наложи вето на приетия Закон за устройство на Черноморското крайбрежие.

В 18.30 часа пред президентството бяха опънати палатки и паркирани кемпери. Протестиращите отново са се организирали чрез социалните мрежи. Те опънаха транспаранти с надписи "Правила за къмпингуване, а не забрани!", "Природата не е частна!", " Граждани срещу мафията!" и скандираха: " Искаме природа, не искаме бетон!". Протестиращите коментираха решението на президента да сезира Конституционния съд за глобите записани в Закона за устройство на черноморското крайбрежие:

Самите глоби не отговарят на нарушението, за което е направен закона. Какво очакваме да се промени ли? Абсолютно всичко! Да отпадне забраната за къмпингуването и палаткуването. Да имаме природа, да нямаме бетонов парк в цяла България. Президентът е сезирал за промяна на сумата на глобата, което не е решение. Да, съгласна съм, трябва да има правила за къмпингуване и палаткуване, но не можеш да забраниш на един обикновен турист да преброди Рила, Пирин, Родопите с палатка на гръб и да се чуди къде да си разпъне палатката.

В публичния регистър няма посочен нита един къмпинг, заявиха протестиращите и извикаха "оставка!". Утре те отново ще се съберат пред Министерството на туризма.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна