Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветанов: Най-важно е до края на май да се приеме новото изборно законодателство

Снимка: БГНЕС

В Стара Загора председателят на Парламентарната група и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ най-много биха спечелили от едни предсрочни парламентарни избори, но те не биха ги предизвикали, защото искат да запазят политическата стабилност в страната. Най-важно е до края на май да се приеме новото изборно законодателство, за да може ЦИК да подготви президентските избори наесен. 

Цветан Цветанов отхвърли публични твърдения за конфликт между него и Румяна Бъчварова, както и между него и премиера Бойко Борисов. Той е категоричен, че ако искаха да излязат от изпълнителната власт, реформаторите трябваше да го направят със собствено волеизявление. Цветанов посочи, че те останат във властта, но ще бъдат уязвими и трудно ще обяснят пред света как така половината от тях са в управлението, а останалите в опозиция. Въпреки, че работят трудно с РБ, ГЕРБ няма да развалят коалиционното си споразумение с тях, защото са отговорна партия:

“В противен случай можем да влезем в политическа нестабилност, която ще бъде изключително нездравословна и много вредна за България. А днес, когато имаме реални заплахи от бежански поток, нестабилност-политическа в съседни държави на България, това ще бъде с много тежки последствия за страната ни като цяло.“

Вътрешната комисия в парламента ще се опита да бъде балансьор в обществената дискусия за реформата в МВР, която ще се проведе във вторник с представители на политическото и професионално ръководство на министерството и със синдикатите. На нея трябва да се постигне политически консенсус и да се защитят професионалистите, защото страната ни е притеснена от бежанския натиск, заяви още Цветанов. На въпрос продължава ли да подкрепя задължителното гласуване, след като Борисов се обяви против него, Цветанов отговори, че по-важно от неговото мнение е чрез взаимни отстъпки с партиите от коалицията, да се приеме Изборният кодекс. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна