Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГС ще гледа споразуменията на Волен Сидеров с прокуратурата

Волен Сидеров, Десислав Чуколов
Снимка: БГНЕС

Три състава на Софийския градски съд ще решават да одобрят ли сключените споразумения между Волен Сидеров и прокуратурата. В края на миналата седмица стана ясно, че лидерът на "Атака" се е признал за виновен по три от делата си хулиганство и се е съгласил да бъде наказан с пробация и обществено полезен труд.  Споразумение е сключил и съпартиецът му Десислав Чуколов
Общото дело на Сидеров и Чуколов е за среднощното нахлуване в НАТФИЗ, където издирваха със снимка в ръка "закононарушител". Два дни по-късно – в нощта след първия тур на местните избори, те отново бяха в Академията, а посещението им там завърши с удар в лицето на Сидеров и няколкочасов престой на националиста в Първо РПУ.
Покрай тези случаи прокуратурата активира работата си по други хулигански прояви на лидера на "Атака". Така той беше обвинен заради стар инцидент в Батак от 2011-а и друг от 2013 година – от  времето на антиправителствените протести "Орешарски". 
Договорката между Сидеров и прокуратурата е срещу признаване на вина – за срокове, вариращи от 6 и 9 месеца, да се среща с пробационен служител, да се подписва периодично по настоящ адрес и да откупи наказанието си "обществено полезен труд" с месечни вноски от заплата си.
Тъй като, според съдебната практика, постигнато споразумение между обвиняем и прокуратурата не се одобрява само ако съдът констатира, че то противоречи на закона и морала, очаква се трите съдебни състава да одобрят сделката между Сидеров и държавното обвинение, с което неговите проблеми не приключват, защото има още две дела за хулиганство в съдебна фаза. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени