Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убиха заподозрян терорист при акцията в Брюксел

Четирима белгийски полицаи пострадаха при престрелка в белгийската столица

| обновено на 16.03.16 в 02:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгийската полиция провежда серия от обиски в квартала Форе на Брюксел, където при престрелка беше убит един заподозрян терорист, а четирима полицаи бяха ранени.

В момента се идентифицира тялото на убития от полицията мъж, който откри огън по инспекторите с автомат Калашников при щурм на спецчастите в къщата, в която се укриваше, съобщава белгийската федерална прокуратура. По първоначална информация той досега не е бил известен на разследващите. От там допълват, че четиримата ранени полицаи, двама от които са французи, са в добро състояние.

Други двама предполагаеми джихадисти все още се издирват в квартала Форе, в югозападната част на Брюксел.

За първи път след серията антитерористични акции в рамките на издирването на атентаторите от Париж белгийската полиция влиза в престрелка със заподозрени по случая. При съвместна акция белгийски и френски полицаи се опитаха във вторник към 16ч. българско време да направят стандартен обиск на апартамент във Форе. Още преди да отворят вратата обаче започнала стрелба с автоматично оръжие. Операцията не е била подсигурена от самото начало с тежко въоръжени части и служителите на реда не са очаквали въоръжена съпротива.

„Имахме шанс, можеше да стане драматично“, заяви пред журналисти министър-председателят на Белгия Шарл Мишел. Той свиква в сряда националния съвет по сигурността към правителството за да оцени степента на терористична заплаха.

Властите уточниха, че обискът във Форе не бил свързан с издирвания предполагаем терорист Салах Абдеслам. 11 мъже са обвинени в рамките на белгийското разследване на атентатите в Париж през ноември. Четирима от тях, включително Абдеслам, още са на свобода. Повечето от тях са с белгийско гражданство, от арабски произход и се предполага, че са последователи на ИДИЛ.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна