Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте напрежението в Бразилия след назначаването на Лула на ключов министерски пост

| обновено на 17.03.16 в 10:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестите в Бразилия избухнаха с нова сила, след като се разбра, че президентът Дилма Русеф е назначила бившия държавен глава Лула да Силва на ключовия пост министър на правителството, отговарящ на функцията на министър-председател, каквато липсва в президентските републики, съобщи Ройтерс.

Назначението осигурява имунитет на Лула, срещу който има обвинения за облагодетелстване от корупционния скандал в държавната нефтена фирма "Петробраз". Лула отхвърля категорично обвиненията.

Самата Дилма Русеф е застрашена от процес на импийчмънт заради административни стъпки, третирани от опозициата като злоупотреба с власт. От новата си позиция Лула би могъл да ѝ помогне, като използва авторитета и комуникативността си, за да убеди опозиционни депутати да подкрепят президента.

Демонстрантите по площадите обаче кипнаха заради новото назначение, защото го приеха като опит за измъкване на Лула от правосъдието и като стремеж на президента да прикрие своя ментор, потъпквайки надпартийната си позиция.

Катализатор на възмущението стана запис на телефонен разговор от вчера между Дилма и Лула, разпространен от съдията, който разследва делото "Петробраз" и персонално Лула Серхио Моро. От разговора личи, че президентът изпраща на Лула документ за назначаването му и го съветва да го използва при нужда. Опозицията тълкува това като подтикване към укриване от правосъдието. От президентството уверяват, че ставало дума за чисто формален акт за в случай, че Лула не успее да дойде персонално в президентския дворец за назначението си.

Ето съдържанието на записа:

Дилма: Ало.
Лула: Ало.
Дилма: Лула, дай да ти кажа нещо.
Лула: Кажи, скъпа.
Дилма: Ето какво. Изпращам Бесиас с документа, за да го имаме. Използвай го само в случай на необходимост. Това е назначението ти, разбра ли?
Лула: Добре, добре.
Дилма: Само това. Ти го изчакай, идва.
Лула: Добре, тук съм, чакам.
Дилма: Нали?
Лула: Добре.
Дилма: Чао.
Лула: Чао, скъпа.

Хиляди гневни демонстранти са струпани в административния квартал на столицата Бразилия и на централната пътна артерия в Сао Пауло Авенида Паулиста, и скандират "Импийчмънт веднага!"

Част от събралите се в столицата между сградите на президентството и парламента над 5000 души са направили опит да нахлуят в Националното събрание, но полицията ги е възпряла, използвайки пиперлив газ. Редът е бил възстановен, протестът продължава мирно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна