Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КОНПИ внесе иск за отнемане на имущество за около 2,2 млрд. лева от Цветан Василев

Снимка: БГНЕС
Безпрецедентен за България иск е внесла в съда Комисията за отнемане на незоконно придобито имущество. Искът претендира за имоти и акции на банкера Цветан Василев на обща стойност над 2 милиарда лева.Това обяви председателят на комисията Пламен Георгиев и уточни, че активи за близо милиард и половина лева, свързани с мажоритарния собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка, вече са запорирани.

По думите на Пламен Георгиев в историята на България в съда не е бил внасян иск за незаконно придобито имущество в такива размери, който е свързан с едно лице. Въпреки че ответниците по делото ще бъдат 27 души, дейността и финансовите потоци, установени от комисията, свързват всички тях с Цветан Василев:

Ако искът бъде уважен, ще бъде отнето в полза на държавата. Реално, в държавата ще влезе имущество на стойност 1 милиард и 41 милиона лева. Това имущество включва имоти в София, Варна, Созопол, Царево,  къща в Швейцария, налични средства по банкови сметки.


Чрез отпускане на изцяло необезпечени кредити  е станало източването на Корпоративна търговска банка, коментира Пламен Георгиев и очерта една от  сложните схеми.

Противозаконно набавяне на облаги от Цветан Василев, членовете на неговото семейство и контролираните от тях юридически лица са отпускани, абсолютно изцяло, необезпечени кредити от КТБ АД на дружества, създадени специално с тази цел, които реално са извършвали хиляди банкови операции и правни действия като целта е била единствено да се прикрие,  реално, незаконния произход на това имущество. И това агресивно придобиване на имущество от г-н Василев и свързаните с него лица, реално, е довело до ликвидната криза в банката и до нейната несъстоятелност.


Чрез отпускане на изцяло необезпечени кредити  е станало източването на Корпоративна търговска банка, коментира Пламен Георгиев и очерта една от сложните схеми.

Запорирани са и кредити, предоставени на някои медии и на футболни отбори, които също ще се наложи да възстановят тези средства на държавата, добави  председателят на Комисията за отнемане на незоконно придобито имущество Пламен Георгиев.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна