Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна разчистване на свлачището при село Пелатиково

Снимка: БГНЕС
Машини на областното Пътно управление в Кюстендил разчистват участъка при село Пелатиково, където вчера се активизира свлачище и заля трасето, стигна и до къщите в една от махалите.  Скатът от около 50 декара земен масив се активизира след обилните дъждове в района.

Евакуирани са живеещите в една от къщите мъж и жена от Кюстендил, които по това време на годината идват в селото да обработват имотите си. Те са изнесли цялата покъщнина.

Наблизо е издигната частна миникооперация, собственост на фондация от София. Скалната маса е само на 3-4 метра от нея.

На мястото отиде и областният управител на Кюстендил Виктор Янев. По думите му проблемът трябва да се реши чрез спешно изготвяне на технически проект и това е задължение на общината в Невестино. За необходимите финансови средства трябва да се кандидатства пред Междуведомствената комисия по фонда за бедствия и аварии.

От общината в Невестино коментират, че за укрепването и обезопасяването на ската са необходими около 1,5 милиона лева, а за самия проект се търсят около 40-50 хиляди лева, които Общината няма. Затова на етапа не се прави нищо, освен при такива кризисни ситуации да се пращат машини да почистват земната пръст при село Пелатиково, както се случи тази сутрин.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна