Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският министър на труда и пенсиите подаде оставка

Снимка: Дневник

Британският министър на труда и пенсиите Иън Дънкан Смит подаде оставка заради несъгласие с последните съкращения на социални помощи, обявени в актуализация на бюджета по-рано тази седмица, предадоха Ройтерс и ТАСС. В оставката си Дънкан Смит заявява, че е взел това решение заради съкращения в помощите за инвалидност.

С неохота прецених, че последните промени в социалните помощи за инвалиди и контекстът, в който се правят, е прекален компромис, се казва в писмото на Дънкан Смит, цитирано от телевизия Ай Ти Ви.

Според финансовия министър Джордж Озбърн планираните промени ще намалят с 1,3 милиарда паунда (1,7 милиарда евро) годишно т.нар. Персонални независими плащания, които са насочени към трайноболните и хората със скъпоструващи увреждания.

Намаленията, оповестени от Озбърн, предизвикаха широко недоволство, включително от колеги на министрите в управляващата Консервативната партия.

Те са оправдани с продължаващия бюджетен дефицит, но не могат да бъдат защитени в рамките на бюджет, който е изгоден за по-платежосбособните данъкоплатци, допълва Дънкън.

Той е бивш лидер на Консервативната партия между 2001 и 2003 година и е сред шестте министри, които подкрепят излизането на Великобритания от ЕС.

Лейбъристката опозиция нарече предложенията „отвратителни”, а правителствен източник разкри, цитиран от АФП, разкри, че те най-вероятно ще отпаднат от бюджетния план.

Премиерът Дейвид Камерън също потвърди, че конкретните промени ще бъдат допълнително обсъждани.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна