Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свлачище затвори пътя към няколко погранични села в Кюстендилско

Снимка: БГНЕС
Около 5-6 хиляди кубически метра пръст, камъни, скали, както и много борове, са се смъкнали над недостроения язовир "Кюстендил". Пътят до няколко села край границата с Македония е затворен от петък, съобщиха от областното Пътно управление. Голяма част от ската се е свлякъл върху пътното платно след дъждовете миналата седмица.

За почистването на смъкналия се откос ще е необходима тежка техника, отваряне на специална поръчка и ангажиране на екип. Това ще отнеме седмици
, каза инж. Милчо Георгиев директор на "Пътно поддържане" в Кюстендил, което отговаря за третокласния път през Ново село за селата Савойски, Сажданик, Червена ябълка.

Засега е намерено временно решение. Техника е почистила стар неасфатиран път, който минава през издигнатата стена на строящия се над 40 години язовир. До малките селца не пътува автобус. Техниката на дърводобивните фирми, от горското и ловното стопанства, екипи на ЧЕЗ, както и закупили по селцата къщи кюстендилци и столичани, ще трябва да минават по алтернативния маршрут през село Слокощица и през язовирната стена.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна