Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново празнува победата в битката при Клокотница за 137-и път

Снимка: БГНЕС

Денят, в който през 1230 година цар Иван Асен Втори побеждава в битката при Клокотница епирския деспот Теодор Комнин, е празник на Велико Търново. От 137 години на 22 март старата столица чества тази победа, довела до най-голямото териториално разширение на Второто българско царство.

По традиция празникът започва с литургия в църквата "Свети 40 мъченици", вдигната по заповед на цар Иван Асен Втори в прослава на победата при Клокотница. След богослужението днес Великотърновският митрополит Григорий ще благослови представителни части на Националния военен университет "Васил Левски" и знамената на различни институции и организации във Велико Търново. Празничното шествие, което ще тръгне от храма, ще носи портретите на благодетелите на града. 

Пред сградата на общината кметът Даниел Панов ще поздрави жителите и гостите на града, събрали се за тържествата. На заседание на Общинския съвет ще бъде обявен новият почетен гражданин на Велико Търново. Регионалният исторически музей организира днес безплатна пешеходна обиколка по средновековни обекти, наречена "Духовното величие на столичния Търновград". Ще има концерти, а вечерта  ще бъде представен спектакълът "Царевград Търнов звук и светлина" и ще има празнични фойерверки над крепостта "Царевец".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна