Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима джихадисти са арестувани в Истанбул - готвели нападения срещу германски представителства в мегаполиса

Трима джихадисти на терористичната групировка "Ислямска държава" са били задържани от полицията в Истанбул по подозрения, че са планирали нападения срещу германски представителства в мегаполиса. От полицията в Истанбул съобщиха, че задържаните са турчин, иракчанин и сириец. Те са заподозрени, че са свързани с последното нападение в събота на булевард "Истиклал" в мегаполиса, при което загинаха 4 души, десетки бяха ранени, атентаторът бе разкъсан от бомбата. "Ислямска държава" пое отговорността.  

Арестът на джихадистите е извършен при специална акция във връзка с получени разузнавателни сведения. Преди една седмица германските служби бяха предупредили за очаквани терористични атаки в Турция, поради което бяха затворени дипломатическите представителства, а също и германското училище в Истанбул. Твърди се, че в разследването участват и служители на турското разузнаване МИТ.
Акцията на турската полиция продължава, издирват се и други джихадисти на "Ислямска държава", за които се предполага,че подготвят нови атентати.
Съобщено бе също, че холандското генерално консулство в Истанбул е било затворено от съображения за сигурност.
Турският премиер Ахмет Давутоглу днес отново поиска да бъде създадена зона за сигурност в Сирия, което по думите му е условие за безопасността на Турция, а оттам и на Европа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна