Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кери разговоря в Москва с Лавров и Путин

Кери: Наблюдаваме крехко, но ползотворно утихване на насилието в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Джон Кери, който от снощи е в руската столица, започна официалната част от програмата си. Първи негов събеседник е руският му домакин Сергей Лавров. Кери сподели виждането си за мирния процес в Сирия преди началото на срещата:

Не може да се отрече, че резултатът от работата ни е донесъл напредък. Наблюдаваме крехко, но ползотворно утихване на насилието  в Сирия. 

Кери се надява да научи лично от руския президент Владимир Путин оценката му за ставащото в Сирия и как Москва вижда развитието на мирния процес след напускането на по-голямата част от военните й.

Между Москва и Вашингтон има много разногласия, които се отразяват върху стратегическия диалог по между им. Според руското външно министерство серията от конфронтационни действия на САЩ по отношение на  украинската криза е нарушило много сътрудничеството им.

Москва е недоволна, че периодично в предизборната надпревара за президентските избори в САЩ се изкарва темата за "руската заплаха", което според нея не спомага за намаляване на напрежението.

След многото противоречиви сигнали дали ще има среща между намиращия се в Москва германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и държавния секретар на САЩ, тайната бе разбулена лично от Кери, който написа в туитър профила си, че се е видял със своя стар приятел.

И Кери, и Щайнмайер искат Русия да стане по-сговорчива по темата за изпълнението на Минското мирно споразумение 2 и решаването на случая с украинския офицер Надежда Савченко, която беше осъдена на 22 години преди дни за смъртта на двама руски журналисти в Донбас.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна