Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва процесът срещу критиците на турското управление Дюндар и Гюл

Ердем Гюл и Джан Дюндар
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турското правосъдие открива делото срещу двама журналисти, превърнали се в символ на нарастващия натиск от страна на президента Реджеп Тайип Ердоган върху медиите и неговите противници. Джан Дюндар, главен редактор на в."Джумхуриет", и Ердем Гюл, ръководител на бюрото на вестника в Анкара, ще отговарят пред наказателен съд в Истанбул по тежки обвинения, които вече им струваха тримесечен предварителен арест. Двамата журналисти, които наскоро бяха освободени с много оспорвано решение на Конституционния съд, са обвинени в шпионаж, огласяване на държавни тайни, опит за преврат и подпомагане на терористична организация. Те рискуват да получат присъда доживотен затвор.

Причина за обвинението е публикуваната обширна статия, придружена със снимки и видеозапис, за задържането през януари 2014 г. на камиони на турската разузнавателна служба (МИТ), натоварени с оръжия, предназначени за сирийски ислямистки бунтовници. Информацията вече беше известна, но тази статия предизвика гнева на Ердоган, който винаги е отричал да подкрепя радикалните движения, враждебни към режима в Дамаск.

СнимкаИзпращането на двамата журналисти в затвора през ноември, за което имаше опасения, предизвика гневни реакции, най-вече в чужбина, където то бе интерпретирано като нов пример за авторитарния уклон на режима, обвинен в желание да заглуши и най-слабия критичен глас. Полемиката, последвала освобождаването от затвора миналия месец на Дюндар и Гюл, само потвърди изключителната чувствителност, която поражда този случай.

54-годишният Джан Дюндар ясно демонстрира своята стратегия: да превърне своя процес в процес срещу външната политика на правителството.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна