Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийската армия е завзела западни и северни квартали на Палмира

| обновено на 26.03.16 в 18:51
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Сирийската армия и групировки на съпротивата са завзели контрола над квартали в западната и северната част на град Палмира, съобщават от Сирийската обсерватория за наблюдение на човешките права. 

В града се водят ожесточени боеве между проправителствените сили и бойците на "Ислямска държава". Според организацията сблъсъците са най-сериозните от започналата преди  три седмици кампания за изтласкването на екстремистите.

Телевизионни кадри показват непрекъснати експлозии и дим, който се издига от множество сгради в града.

По-рано сирийските държавни медии съобщиха, че армията е поела пълен контрол над района "Ал-Амирия" в северния край на Палмира.  


Древният римски храм в Палмира, взривен от бойци на ИДИЛ минлата година, ще бъде възстановен веднага, след като градът стане достояние на Сирия и бъде иззет от ръцете на бунтовниците, обяви генералният директор на старините и музеите в Сирия Мамун АбдулкаримТой изрази надежда, че след успешното завземане на квартали в западната и северната част на града от страна на сирийската армия и групировки на съпротивата, скоро целият град ще бъде възвърнат.

Абдулкарим обеща, че ако това се случи, той ще направи всичко възможно да реставрира всички паметници от Римската епоха "в знак на протест срещу тероризма".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна