Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският президент Путин разговаря с Ирина Бокова за освобождаването на Палмира от ИДИЛ

Снимка: БГНЕС

В хода на телефонен разговор руският президент Владимир Путин е съобщил на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за успешното завършване на операцията на сирийската армия и руските военнокосмически сили по освобождаването на "съкровищницата на световната култура – град Палмира", обявиха от Кремъл. Според пресслужбата на руския президент Ирина Бокова е подчертала, че освобождението на Палмира е от огромно значение за световната култура. Тя е казала, че ЮНЕСКО започва да работи по варианти за запазване и реставрация на останалите исторически паметници в древния град и че ще разчита на тясно взаимодействие с руския Ермитаж. В хода на разговора е била изразена надежда, че въпреки варварското разграбване на Палмира от терористите от ИДИЛ, с обединените усилия на международната общност се удава възможност да се възстанови това безценно достояние на човечеството.

От своя страна генералният директор на държавния музей Ермитаж Михаил Пиотровский е заявил, че ръководената от него културна институция ще направи всичко възможно за възстановяването на Палмира, защото измерението ѝ на световната културна карта е от изключително значение. По поръчение на Владимир Путин подразделение от сапьори от руския контингент в Сирия започва от днес да оказва максимално съдействие на сирийските правителствени части за разминирането на територията на античния град. Националният музей в Палмира е бил напълно разграбен от терористите от "Ислямска държава" за времето, в което те държаха под контрол града в североизточна Сирия.

Разговорът между Владимир Путин и Ирина Бокова, както съобщиха от Кремъл, се е провел по инициатива на руската страна. Путин проведе телефонен разговор и с президента на Сирия Башар Асад и го поздрави с освобождението на Палмира. Руският президент е информирал сирийския лидер за разговора си с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за възстановяването на Палмира и действията, които ще предприеме световната културна организация. Двамата са дали висока оценка на въоръжените сили и проведената от тях операция по освобождаването на древна Палмира от джихадистите, което може да се окаже ключово за борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия и Близкия изток.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна