Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Павлова: Реформата във ВиК сектора е приключена

Снимка: БГНЕС

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова определи като саботаж нежеланието на част от общините да присъединят своите ВиК дружества към  регионална асоциация.

Според Павлова това ще попречи в мрежата да се инвестират европейски средства. Министър Павлова отчете, че като цяло реформата в сектора е приключила: 

От гледна точка на европейското финансиране обаче имаме едно допълнително четвърто изискване - там, където европейските фондове ще бъдат реализирани, имаме не само договори между държавата, представлявана от асоциациите по ВиК, но да имаме пълна консолидация. А именно, един ВиК-оператор на една област. Това е факт в 18 области. В повечето от останалите имаме съгласие. В 4 нямаме съгласие. Това означава, че тези четири области на този етап няма да могат да кандидатстват за европейско финансиране. Всъщност заради една-две общини общински ВиК дружества в тези области ще страдат големи населени места.

Шест общини получиха финансиране от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за пречистване на питейни и отпадни води.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна