Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОС в Стара Загора намали двойно таксата за "вдигане на коли с паяк"

Снимка: Венелина Попова

Общинският съвет в Стара Загора намали двойно таксата за т.нар. услуги "вдигане на коли с паяк" и за поставянето на скоби на автомобилите. Това стана след разследване на "Хоризонт", което доказа, че досегашният договор облагодетелства основно частната пловдивска фирма "Вижън парк", с която общината има петгодишен договор за репатриране на автомобили в града.

Предложението за двойното намаляване на таксите дойде от Янко Янков от групата "Истината за Стара Загора". Досегашната такса от 60 лева за репатриране и 30 лева за скоба беше равна на тази в столицата. Кметът Живко Тодоров призна, че не е редно една наказателна дейност да се дава на частна фирма.
Смятам, че това е грешно да се прави по този начин и затова ви благодаря, че заедно стигаме до това, да направим по-добре положението за гражданите.
И посочи, че с двойното намаляване на приходите за пловдивската фирма "Вижън парк" тя сама ще се откаже от дейността си. В бъдеще след закупуването на нови репатратори тя ще остане изцяло общинска. 
Андон Андонов от ВМРО е категоричен.
Репатраторът трябва да се използва, когато той заплашва сигурността на гражданите, за ПТП, както в закона, а той се използва реално избирателно.
Досега частната фирма плащаше само на няколко шофьора, останалите разходи за заплати на повече от десет служители бяха за сметка на общината и едва ли приходите от дейността са стигали за покриването на тези разходи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна