Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина бившият външен министър на Германия Ханс-Дитрих Геншер

Снимка: ЕПА/БГНЕС
На 89-годишна възраст почина най-дългогодишният външен министър в историята на Германия - Ханс-Дитрих Геншер. Той е на поста първи дипломат в продължение на близо две десетилетия - от 1974 до 1992 г., по времето на канцлерите социалдемократи Вили Бранд  и Хелмут Шмит и христяндемократа Хелмут Кол.

Геншер бе и начело на Партията на свободните демократи от 1974 г. до 1985 г. По негово време от партньор на социалдемократите в правителството свободните демократи влизат в коалиция с христяндемократите в правителството на Хелмут Кол.

Играе ключова роля за обединението на Германия и падането на комунистическите режими в Централна и Източна Европа. Дълги години Геншер води т. нар. Източна политика на сближаване със съветския блок. Една от най-популярните си реплики произнася по повод разговор със съветския си колега Андрей Громико:
 
Громико казва: "Но ние спечелихме войната". На това аз отговарям:  "Тогава пък ние ще спечелим мира".

Още през 1986 г. Геншел един от първите, които съзират в лицето на съветския президент Михаил Горбачов възможност за сближаване между Изтока и Запада. На 30 септември 1989 г. в Прага Геншер обявява пред ликуващо множество, че чешките власти ще позволят на стотици бежанци от комунистическата ГДР да отидат в Западна Германия, което е първи пробив в Желязната завеса. Записите пазаят атмосферата на този исторически момент:

Дойдох, за да ви съобщя, че днес се разрешава отпътуването ви за Федералната република.

Апогеят на неговата кариера идва година по-късно, през септември 1990 г., когато четирите страни окупаторки на Германия от края на Втората световна война се отказват от своята опека и това позволява обединението на Германия на 3 октомври 1990 г.

През 1992 г. Геншер доброволно се отегля като външен министър, но до 1998 г. продължава да е депутат.

Заедно с Хелмут Кол Ханс-Дитрих Геншер е смятан за архитект на обединението на Германия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени