Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безпрецедентна глоба за "Лукойл" заради обгазяването на Бургас със сероводород

Снимка: БГНЕС

Рафинерията на "Лукойл" в Бургас ще бъде глобена с 250 хиляди лева заради обгазяването на града в нощта срещу 31-ви март. Размерът на санкцията на "Лукойл Нефтохим Бургас" е безпрецедентен до момента. Тежестта на нарушението изисква строга глоба. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева:

Операторът "Лукойл Нефтохим Бургас" е допуснал нарушение на законодателството. Не се е съобразил с изискванията на комплексното разрешително, което има. Подготвя се актът. Ще бъде наложена по-строга санкция в размер на 250 000 лева. Превишаването на тази норма не носи рискове за здравето на хората.

Пускането в експлоатация на новата инсталация "газова сяра" в рафинерията е довело до замърсяването на въздуха на Бургас със сероводород 36 пъти над допустимото, обяви директорът на Регионалната екоинспекция инженер Тонка Атанасова:

При пускането на инсталацията са повишени температурите в термичния и каталитичен реактор на първи поток на инсталацията. Оттам е налице непълна утилизация на киселинния газ, който съдържа сероводород. Това е наложило част от този поток, част от сероводорода е подаден за изгаряне на факел. Това, разбира се, е било и предпоставката да нямаме по-големи превишения на този показател сяроводород.

При втората проверка днес при над 90% натоварване на инсталацията не е отчетено замърсяване. В позиция от рафинерията уточняват, че пълното безветрие може да е довело до локалното влошаване на качеството на въздуха и че са предприети всички необходими мерки за ограничаване на отрицателното въздействие. От 2012 година това е най-сериозното обгазяване на въздуха в града.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени