Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благоприятно за Лула решение на Върховния съд на Бразилия и ново обвинение на прокуратурата

Лула да Силва (в средата) сред привърженици
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Противопоставянето в Бразилия продължава, като в него са въвлечени правосъдни и държавни институции, съобщава испанският в. "Ел Паис". Благоприятно за бившия президент Инасио Лула да Силва решение на Върховния съд бе последвано от ново обвинение на прокуратурата срещу него.

Върховният съд реши да поеме разследването на обвиненията, че Лула се е облагодетелствал от корупционния скандал около държавната нефтена компания „Петробраз“. Те бяха повдигтани от разследващия скандала съдия Серхио Моро. Лула категорично отхвърля обвиненията.

С решението си Върховният съд отне случая от Моро, като сметна, че той използва правосъдието като инструмент за политическа разправа. Върховните съдии обявиха, че поемат случая и ще гарантират справедливо и прозрачно разследване.

Привържениците на Лула едва успяха да реагират с тържествуващи митинги, когато прокуратурата излезе с ново обвинение срещу експрезидента. То е 27-мо в рамките на скандала "Петробраз".

Този път във фокуса е бизнесменът Жозе Карлос Бумлаи. Той е близък приятел на Лула и е имал делови договори с "Петробраз". Обвинителите смятат, че Лула му е помогнал през 2004 г. да изтегли изгоден кредит, който е отишъл за покриване на дълговете на управляващата Работническа партия.

Неясно все още остава тълкуванието на Върховния съд по въпроса дали е анулирано или не назначаването на Лула като министър в правителството на президентката Дилма Русеф. Анулирането беше обявено от друг съдия, половин час след официалното назначаване на Лула.

Той така или иначе идва в правителството да помага. Ако не като министър, ще дойде като съветник. За това никой не може да ни попречи, отсече Дилма още при първите остри реакции на опозицията и на съдията Моро, които сметнаха, че президентката иска така да осигури на предшественика си имунитет и да го скрие от правосъдието.

Самата Дилма е в сложна ситуация, след като партията Бразилско демократично движение, която досега бе съюзник на управляващата Работническа партия, реши да премине към опозицията и да изтегли седемте си министри в правителството.

Първият подал оставка от тях стана министърът на спорта Жоржи Хилтон, който отговаряше за провеждането на лятната Олимпиада в Бразилия. Функциите му веднага пое националният секретар по спорта Рикардо Лейсер Гонсалвеш.

Успоредно напредва и процесът по импийчмънт на Дилма, задвижен по скалъпени обвинения срещу нея в административни нарушения в края на първия й президентски мандат. Инициатор на импийчмънта е председателят на Камарата на депутатите Едуардо Куня, сам уличен като замесен в скандала „Петробраз“, откъдето са и разкритите му сметки в Швейцария. Куня е от партията Бразилско демократично движение, която сега изоставя Дилма.

От същата партия е и вицепрезидентът Мигел Темер, но той няма да се оттегля от поста, защото ще наследи президентката на поста й, ако тя бъде отстранена от власт било временно (за 6 месеца), било за постоянно.

Процесът по импийчмънт ще продължи, ако 342 от 513-те депутати в парламента подкрепят такова искане. Стане ли това, въпросът отива в Сената. Там са необходими 41 от 81 сенаторски гласа, за да продължи процесът. Сенатът може да разследва случая и да размишлява за него в продължение на 6 месеца, през  които  Дилма ще бъде временно отстранена от власт, а постът ще се поеме от вицето Темер.

Дилма вече нееднократно заяви, че предприетите срещу нея действия фактически са  преврат срещу демокрацията, защото се върви към необосновано отстраняване на личност, избрана за държавен глава при пряк вот от гражданите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна