Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски дни на занаятите в Габрово, Елена и Тетевен

Снимка: Катя Чорова

Габрово, Тетевен и Елена са градовете, в които днес и утре се провеждат Европейските дни на художествените занаяти. Инициативата е подета от Франция, преди десет години, след което в нея се включват Испания, Белгия и други държави, сред които и България. Целта е да се популяризират изкуствата и занаятите, да се осигури приемственост и да се насърчи общественият интерес към тях. 

Мотото тази година е "С респект към бъдещето". Празникът в Елена ще е в архитектурно-историческия комплекс "Даскалоливницата".  Даниела Димитрова от общинската администрация на града разказва:
Всеки ще може да се докосне до традициите. Някои от тях са привнесени от чужбина, както плетенето и флористиката ще ви покаже една рускиня. В момента живее в Елена. Имаме и традиционните техники грънчарство, което е много застъпено тук от господин Валентин Димитров, който се занимава с графито-керамика. Това е една доста стара техника от XII-ти и XIV-ти век. Дърворезбата също е много интересна.

В Етнографския музей на открито "Етъра" и в Архитектурния резерват Боженци също ще има демонстрации на приложни изкуства и обучения в занаяти. На импровизирана седянка майсторки на приложни изкуства ще плетат на една кука, ще изработват бижута и ще покажат как съдовете могат да се преобразят с апликации от хартия. Програмата включва и презентация на първия анимационен сериал, базиран на българския фолклор "Златната ябълка". Старото школо в архитектурния резерват Боженци и в двата почивни дни ще е отворено за демонстрации, ателиета и базар на плетива, дърворезба и плъсти. 

Утре в "Етъра" уменията си ще демонстрират иконописци. Ще се проведат обучения по басмаджийство, изработване на свещи и дърворезба. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна