Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВиК-Дупница спира водата на некоректните абонати

ВиК-Дупница започва поетапно прекъсване на некоректните абонати, които не са плащали повече от 4 месеца и дължат суми над 100 лева, съобщиха от дружеството. Сформирани са групи от техници и служители на фирмата, които ще ходят в градските квартали и в 16-те села със списък от адреси на длъжници. Екипите ще работят целогодишно. Досега наета фирма е търсела некоректните абонати, сега обаче това се поема от дружеството, за да се пестят средства.

Вече се изпращат уведомителни писма с 15-дневно предизвестие. В този срок абонатите трябва да заплатят насъбраните задължения, в противен случай ще им бъде спирано водоподаването. Има и такса за спиране и последващо възстановяване, но след като длъжниците уредят задълженията си. Таксата е в зависимост от начина на прекъсването и започва от 70 лева нагоре.

Около 600 са длъжниците на ВиК в Дупница - предимно битови абонати и физически лица, но и около 200 юридически лица. Общата сума за събиране е около 500 хил. лева, каза управителят на дружеството инж. Илия Илиев. Той съзнава колко трудно екипите му ще съберат задълженията. Домакинствата, особено тези по селата, са обеднели, предпочитали да платят тока и лекарствата, след това водата, коментират ситуацията работници на ВиК в Кюстендилския регион. Абонати недоволстват от остарялата ВиК мрежа по селата, в някои участъци тя е от 60-те години на миналия век и стават чести аварии, течовете са за сметка на абонатите, казват кметове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна