Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Залесиха опожарените площи край село Локорско

| обновено на 08.04.16 в 16:28
Снимка: Светослав Цветанов

20 хиляди декара държавни гори ще бъдат залесени тази година, съобщиха от Агенцията по горите. Това е с близо 30% повече от залесените през миналата година площи. Днес столичани се включиха в масово залесяване на опожарена преди години площ край село Локорско. 

Инвестицията в залесяване тази година е рекордна, твърдят експертите и обясняват, че сумата, нужна да се подготви един терен и да бъде залесен, е не по-малко от хиляда лева на декар.

В същото време на дневен ред продължава да стои проблемът с ниското заплащане труда на тези, които се грижат гората да я има.

Пет стотинки на фиданка са демотивиращи. Затова и често този труд се упражнява от нискообразовани и неособено отговорни работници. Това, заедно с лошите природни условия, може да доведе до неуспешно залесяване на определените терени, защото ако под 25 на сто от фиданките се хванат, залесяването се счита за неуспешно и процесът трябва да започне отново.

Около сто декара край Локорско от днес имат своя шанс да се превърнат отново в гора след унищожителния пожар преди три години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени