Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Бойко Борисов откри обновения археологически резерват "Деултум"

Римски терми в Деултум
Снимка: bulgariatravel.org

Държавата ще търси възможност за допълнително финансиране на археологическия резерват "Деултум", обяви при официалното откриване на обновения комплекс премиерът Бойко Борисов

От днес изцяло реновираният археологически резерват и създаденият към него музей вече ще посрещат посетители.  За първи път експозицията от артефакти, намерени при разкопките край село Дебел, община Средец, е изложена на място. Има предположения, че княз Борис Михаил е бил покръстен тук, разказаха ръководителят на разкопките Людмил Вагалински и директорът на музея Красимира Костова:

Оттук е минала официалната делегация, която е покръстила българите,  обясни Костова.

Имаме два-три печата от цар Борис и то много редки, допълни Вагалински.

Надстрояване на великолепните останки - наистина тук има големи строежи, модерни, но те са в земята. Хората, които ще идват, ще гледат само камъни, обясни директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, който беше категоричен, че по обекта има още работа.

Премиерът подчерта, че е разпоредил на Инспектората по образованието, децата да бъдат водени в "Делтум" на зелено училище, както и да се провеждат там часове по история веднъж месечно. 
Сега възложих на заместник-министъра по регионалното развитие да ни намери по коя от програмите да възстановим и баните, а и другите неща, които са действително за втори век уникални постижения, добави Борисов.

Археологическият резерват беше реновиран по проект към оперативната програма "Регионално развитие: Деултум - врата към загадъчната Странджа".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна