Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган поиска прокуратурата в Германия да разследва журналист заради обидно стихотворение

Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган подаде сигнал  в прокуратурата срещу германски журналист заради обидно стихотворение. Обвиненият Ян Бьомерман рецитира творбата  в сатиричното предаване по обществената телевизия Цет Де Еф.

В стихотворението Бьомерман обвинява Ердоган във всички възможни престъпления в контекста на предаване, посветено на това кое е обидно и кое не в журналистиката.

Турският президент е поискал прокуратурата в Германия да разследва журналиста с обвинението, че той е обидил 78 милиона турци. Прокуратурата трябва да се произнесе дали става дума за изкуство, което се ползва с пълна свобода на мнението, или за лична обида.

Скандалът придоби политически размери, след като в понеделник се разбра, че канцлерът Ангела Меркел се е извинила на Ердоган в телефонен разговор и е определила стихотворението като лична обида. В отговор на това интернет беше залят от нови сатирични стихотворения и песни по адрес на турския президент, а лично шефът на най-голямото германско медийно издателство - "Шпрингер", обяви, че споделя напълно идеите в сатирата на Бьомерман и е готово да понесе правните последствия от това. 
Според германските закони, за да започне процес срещу Бьомерман, трябва първо германското правителство да се произнесе дали наистина става дума за обида на чужд държавник и или да разреши, или да отхвърли евентуален процес. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна