Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Бокова представи програмата си за управление на ООН

| обновено на 13.04.16 в 00:26
Снимка: БТА

Българският кандидат за поста Генерален секретар на ООН Ирина Бокова представи програмата си за управление по време на изслушване в централата на Световната организация в Ню Йорк. За първи път в 70-годишната история на организацията кандидатите за поста разискват публично своята визия. По време на продължилото около два часа изслушване Ирина Бокова открои като свои предимства опита в страна, която е преминала преход, и работата в ЮНЕСКО. Изложението на Бокова е озаглавено "Мир, устойчивост и достойнство – новото лице на хуманизма в днешния свят". В началото тя заяви:

Това е исторически диалог! Благодаря ви за възможността да обменя своите идеи с тук присъстващите членове на Съвета на ООН – прозрачността и приобщаването в този процес на избор са много важни. Изключително много вярвам в съвместната работа на различните държави и то особено спрямо всичко това, което се случва около нас и в световен мащаб и новите предизвикателства, които се увеличават.

Бокова засегна и промяната в селектирането за позиции в ООН: 

Според мен фактът, че имаме този открит диалог, показва промяната в Обединените нации от гледна точка на това как работи Съветът за сигурност и процесът по избиране на Съвета за сигурност. За мен това е нещо много положително. Може би страните-членки ще продължат в тази насока, за да открият най-добрия модел за засилване на това най-демократично представяне и начин на работа на ООН. 

На въпрос как ще отговори на екстремизма, който прибягва до насилие, Бокова сподели за своя опит в Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО):

Ние в ЮНЕСКО започнахме младежката образователна инициатива за глобално лидерство. С нея даваме компетенциите и критичното мислене на младите и разбира се, умения. Всички сме наясно, че когато един бежанец си намери работа, той престава да бъде бежанец.

СнимкаМисля, че 21-ви век трябва да бъде векът на истинското равенство между половете и даване възможност на жените да станат равни членове в обществото. Не казвам това само защото съм първата жена, избрана за Генерален директор на ЮНЕСКО, но и защото днес сме свидетели на това, че не е възможно да постигнем мир или устойчиво развитие без равенство между половете,
 подчерта по време на своето изслушване Ирина Бокова.

На въпрос за корупцията в организацията Бокова коментира, че има доверие в съществуващата система за справяне с това предизвикателство. Сред темите беше и израело-палестинският мирен процес, като представителят на страната ни се обяви за решение, което включва две отделни държави и изграждане на доверие между участващите в конфликта като неотменна част от преговорите.

Ирина Бокова не отговори на въпроса какво би направила за гарантиране на териториалната цялост на Украйна.
Половината от осемте, подали заявления за участие в кампанията за наследник на Бан Ки-мун, са жени. Очакванията са той да бъде заменен именно от първата жена – генерален секретар. Неписаното правило за избиране на ротационен регионален принцип дава надежди за избора на представител на Източна Европа, в това число Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО.
 
Въпреки преминаването към по-прозрачна процедура решението за окончателния кандидат се взема от Съвета за сигурност, където постоянните страни-членки – Великобритания, Китай, Франция, Русия и Съединените щати, могат да наложат вето.

Изслушванията на кандидатите бяха открити от председателя на Общото събрание на ООН Магенс Люкетофт с думите:

Дами и господа, това е исторически момент. За първи път, откакто тази организация е била основана преди 70 години, процесът по селекционирането и назначаването на следващия главен секретар е неотлъчно следван от принципи като прозрачност и приобщаване. Обсъжданията, които стартират днес, са признак на тази промяна. 

Люкетофт подчерта, че идеалният кандидат за поста трябва да е независима и силна личност с морален авторитет, политически и дипломатически талант, както и добри управленски умения.

Преди Бокова беше изслушан
Игор Лукшич, външен министър на Черна гора, който заяви:

Днес ние заедно ще търсим онази пътека, която ще осигури най-доброто за света, в който живеем. Идвам от малка, но горда страна с бурна история – страна, която е дълбоко свързана със запазването на своята мултирелигиозна, мултикултурна и многоетническа идентичност. Аз разбирам много добре предизвикателствата на новия ден.
Изслушванията се транслират по официалния сайт на ООН на всичките шест официални езика на организацията – английски, френски, руски, арабски, испански и китайски.

На 13 и на 14 април изслушванията продължават с участието на бившия словенски президент
Данило Тюрк и с бившите външни министри на Хърватия – Весна Пусич, и на Молдова – Наталия Герман, администратора на Програмата за развитие на ООН Хелън Кларк от Нова Зеландия и бившия македонски външен министър Сърджан Керим.

Бившият министър на външните работи на Сърбия Вук Йеремич стана деветият кандидат за поста генерален секретар на ООН. Информацията, че кандидатурата му е издигната от сръбското правителство, бе потвърдена късно вчера от централата на световната организация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна