Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националистите в Пазарджик искат пълна забрана за носене на бурки на обществени места

Снимка: БГНЕС
Националистите в Пазарджик няма да гласуват предложението на кмета Тодор Попов за забрана на бурките в общинските институции, ако той не се съобрази с искането им забраната да важи за всички обществени места. Те ще настояват за среща с Попов, за да съгласуват позициите си.

Според общинският председател на НФСБ и общински съветник Благо Петров разминаването на позициите е некоректно:

Сега изведнъж, дайте, ние ще правим друго предложение. Някакси ми изглежда смешно, като това може да стане съвсем спокойно. Да направим една среща, да видим кой на какви позиции е, да ги уточним и да работим заедно.

Сигурността е важно нещо за всички, затова считаме, че би следвало това наше предложение да намери подкрепа в общинския съвет, отговори секретаря на община Пазарджик Румен Кожухаров.

От НФСБ са категорични, че ако няма диалог с общинската администрация на 28-ми април няма да участват в гласуването на проекторешението за забрана на бурките при посещение на държавни и общински институции в града.

Промяната на Наредбата за обществения ред предвижда да се забрани носенето на облекло, което покрива лицето, като целта е да е да се гарантира сигурността на жителите на общината. Според  кмета Тодор Попов. Според предложението е прагматично, тъй като във всеки един момент хората трябва да се идентифицират. Нарушението на забраната предвижда до 500 лева глоба. При повторно нарушение, санкцията ще достигне до 1000 лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна