Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в парламента представя оригиналите на четирите български конституции

Първият парламентарен звънец
Снимка: Катя Чорова

Оригиналите на четирите български конституции и на двете поправки на Търновската конституция ще могат да бъдат видени на 16 април. Тогава по повод Деня на Конституцията, Народното събрание ще отвори врати за граждани. 

Изложбата в парламента е посветена на Деня на Конституцията и 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим Първи. В кулоарите на Народното събрание са поставени 12 информационни табла, а в четири витрини са представени оригиналите на българските конституции, сред които е и известната като Сребърната Конституция. Проследява се и животът и дейността на Екзарх Антим Първи и събитията свързани с борбите за създаването на Българска Екзархия. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева отбеляза:

Показателен е фактът,че съвременната ни действаща Конституция възпроизвежда най-демократичните решения на Търновската Конституция, която и при създаването си е една от най-демократичните конституции в тогавашна Европа.

Изложбата се превръща и в панорама на българския парламентаризъм, отбеляза председателят на Държавната агенция "Архиви" доцент Михаил Груев:

Оригиналът на Търновската Конституция заедно с първия парламентарен звънец, протоколите от дейността на Учредителното събрание, както и двете най-важни изменения на Търновската Конституция са включени в изложбата.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени