Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три законопроекта, свързани с бившата ДС, на вниманието на депутатите

Снимка: БГНЕС

Парламентът ще разгледа на първо четене три законопроекта, свързани с бившата Държавна сигурност. 
От "БСП лява България" предлагат да се отмени Законът за досиетата, с което да се закрие и Комисията по досиетата. Предлага се да бъде създадена нова архивна агенция, наречена Институт за национална памет, която да действа безпристрастно. Социалистите предлагат и нова формулировка, според която политически партии, професионални, синдикални, обществени и други граждански организации и сдружения да могат да изискват информация за принадлежност към службите за лица, с които поддържат отношения, без значение от тяхната длъжност. 

Сходно предложение прави и независимият депутат Велизар Енчев. Според него закриването на Комисията за досиетата е необходимост, а нейните функции могат да се поемат от Националната разузнавателна служба, Служба "Военна информация" и ДАНС.

От Реформаторския блок предлагат въвеждане на предварителна проверка, за която не е нужно проверяваното лице да дава съгласието си. Такава проверка да бъде правена за публични длъжности – като кметове и ръководителите на регулаторните органи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна