Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Българите са се стопили с 48 хиляди само за година

България остава с най-висока смъртност в Европа


С над 48 000 души е намаляло населението на България за една година, показват данните на Националния статистически институт. В края на миналата година официално населението е 7 милиона 150 хиляди души. България остава страната с най-висока смъртност в Европа.

Общите демографски тенденции за миналата година обобщи Магдалена Костова от статистическия институт:

Към 31.12.2015 г. на територията на страната постоянно пребивават 7 150 784 лица, като освен намаляването на населението, другият характерен момент е застаряването. Основните показатели, които го характеризират - това е делът на населението до 65 и повече години, който нараства. Населението в трудоспособна възраст намалява и е 60.8% от населението.

Смъртността продължава да се увеличава, териториалното разделение също се задълбочава, като най-много хора живеят в област София, а най-малко в област Видин: 

Ако трябва нагледно да се илюстрира тая разлика, може да се каже, че на цялата територия на област Видин живеят по-малко хора, отколкото живеят в район "Люлин" или район "Младост" или район "Студентски" на София - столица.

От статистиката отчитат и положителна тенденция - детската смъртност намалява. Все повече жени обаче раждат първото си дете на възраст над 40 години. По отношение на миграцията:

Сред потока на имигрантите преобладават мъжете и лицата във възрастовата група 20 - 39 години, като най-много имигранти имаме от Турция, Сирия и от Руската федерация.

Най-много българи са заминали за Германия, Великобритания и Испания.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна