Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговията с дървесина в Югозападна България на практика е спряла

Снимка: БГНЕС

Търговията с дървесина в Югозападна България на практика е спряла. Фабриката за хартия в Стамболийски и предприятието за плоскости в Бургас са прекратили доставките от регионите на Кюстендил и Перник. Според председателя на сдружението на предприемачите Андрей Миленков причината е в по-високата цена след въведените нови изисквания за добив, транспорт и търговия с дърва.

До миналата седмица ежедневно по около 30 ТИР-а - около 15 за Стамболийски и още толкова за Бургас, карали от региона боров материал. В един ТИР товарели по около 30 куб. м плътна дървесина. Доставките от Кюстендилско за двете предприятия са от десетина години, но сега спират, коментира Миленков.

Само в един ден до сдружението се обадили над 20 фирми от Югозапада да предлагат продажба на дърва. Само в Пернишко има над 100 натоварени ТИР-а, които чакат клиенти купувачи, но такива няма. Новата цена на дървесината е 90-100 лева за тон и не устройва предприятията и клиентите и те отказват доставките.

Мъртъв е сезонът и за дървата за огрев. Клиенти ще започнат да купуват в края на май и през юни. Фирмите за добив и преработка на дървесина обаче са вложили средства според сключените договори и сега търпят загуби. Вероятно ще се стигне и до съкращаване на работници, прогнозира инж. Миленков.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна