Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мощни земетресения в различни точки на света

Расте броят на загиналите при мощното земетресение в Еквадор

| обновено на 17.04.16 в 11:56
Снимка: БГНЕС
Най-малко 77 души са загинали в Еквадор при земетресението с магнитуд 7,8, разтърсило западната част на страната, съобщи вицепрезидентът Хорхе Глас, цитиран от Франс прес. Трусът е усетен също в Колумбия.

В Еквадор е обявено извънредно положение, за да бъде запазен общественият ред, допълни вицепрезидентът. Епицентърът е бил на 10 км дълбочина и на около 173 км северозападно от столицата Кито. Трусът е предизвикал уплаха сред жителите на града, много от тях са излезли по улиците. Части от Кито останаха без ток и без покритие за мобилните телефони. Тихоокеанският център за предупреждения за цунами съобщи, че има опасност да се надигнат вълни до 1 метър над нивото на прилива и да залеят части от еквадорското крайбрежие. 300 милиона долара пранират да отделят властите за преодоляване на щетите от земетресението.

По-късно земетресение с магнитуд 6.1 по Рихтер беше регистрирано в региона на тихоокеанския остров Тонга. Към момента няма данни за жертви.

Същевременно в Япония продължава издирването на оцелели от двете земетресения на югозападния японски остров Кюшу, които оставиха без дом 250 хиляди души. Жертвите на трусовете в четвъртък и събота са 41, а ранените са 2 000. 11 души продължават да са в неизвестност. Властите разрешиха включването в спасителните операции на 25 хиляди военнослужещи. Готовност за помощ декларира американската армия, която обяви, че може да се включи в операции по отстраняване на последиците от бедствието.

След земетресенията 180 хиляди души търсят убежище, а някои от евакуираните се оплакаха от оскъдните хранителни дажби, които получават.

По данни на Европейския сеизмологичен център през последните 6 часа три труса с магнитуд над 3 по скалата на Рихтер са регистрирани също в Гърция, Турция и Босна и Херцеговина.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна