Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 10% от агнешкото месо в търговската мрежа е дълбоко замразено новозеландско

Снимка: БГНЕС

Близо 10% от агнешкото месо в търговската мрежа е дълбоко замразено новозеландско – съобщи министърът на земеделието Десислава Танева. Тя допълни, че новият Закон за храните ще задължи търговците да излагат на отделен щанд замразени и третирани продукти.
Българското агнешко ще е най-скъпо на пазара, но с най-високо качество, категоричен е председателят на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов
Румънското агнешко сигурно ще е с 2 или 3 лв. по-евтино от българското и е с много по-различен вкус. Породите животни са по-различни от нашите, дава се много концентриран фураж, който също променя вкусовите качества на месото. Другото месо, което може да се появи – това е новозеландско месо, то сигурно ще бъде много по-евтино, но то е дълбоко замразено
За този Великден ще различаваме вносно от българско по цената и при добра воля на търговеца да ни представи документи за произход на месото. За следващия ще има нов закон, според който: 
Месата ще бъдат разделени на такива, които наистина са пресни, и такива, които са манипулирани
Ако новият закон беше влезнал в сила, новозеландското месо сега щеше да стои на отделен щанд. Да, обеща министър Танева. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна