Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирански мултиинструменталист, запленен от балканската музика, с концерт на Alarma Punk Jazz

БНР Новини
Ехсан Машхади
Снимка: Йонут Добре

Иранският музикант Ехсан Машхади, известен с артистичния си псевдоним BadMashadi, започва балканското си турне от фестивала Alarma Punk Jazz на програма „Христо Ботев” във вторник, на 26 април от 21.30 ч. Мястото е клуб „Мазе” на „Христо Белчев” 1. BadMashadi е група от един човек (one man band) с акордеон, даф, електронни устройства и други джаджи на сцената. И, разбира се, с хипнотичен глас и текстове на фарси, които разказват истории от ерата на глобализацията. BadMashadi е проект, който изследва освен това корените на балканската музика и циганската музика на Балканите, които Ехсан намира доста сходни с музиката на Близкия Изток „само че без рестрикциите във формата”, както самият той казва. Иначе пътят на Машхади до Балканите минава първо през Чикаго, където бяга на 19-годишна възраст и където живее също толкова време, преди да се засели... в Букурещ.

Концертната програма на BadMashadi е близо двучасова и включва както бавни и хипнотични пиеси, така и по-танцувални песни, основаващи се на добре познатите ни неравноделни ритми. В София Ехсан ще представи дебютния си пълнометражен албум Taxidriving Under-City (2016), който излезе буквално преди няколко седмици и който включва песни, повлияни освен от традиционната музика на Балканите и Иран, така и от чикагския ъндърграунд – от годините прекарани от Ехсан като таксиметров шофьор (случай, подобен на този на Luc Ex, TFSL и други музиканти, участвали на „Аларма Пънк Джаз”).

Музиката на Ехсан Машхади особено ще допадне на почитателите на Beirut, Gogol Bordello, Balkan Beat Box и Oi Va Voi. Билетите са само по 5 лв и ще се продават само на входа на „Мазе”, а един от присъствалите на концерта ще спечели двоен пропуск за спектакъла на МЕТЕОР „Пиеса за теб”, който се играе на следващия ден (27 април, от 19.00ч. във Френския институт). Очакваме ви!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна