Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски сапьори разчистиха напълно от мини историческата част на Палмира

Снимка: Архив
Историческата част на сирийския град Палмира беше изцяло разминирана от руските сапьори. Командващият инженерните части в Сирия генерал-лейтенант Юрий Ставицкий обяви това по време на видеоконферентна връзка с руския президент Владимир Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу.

По думите му, за няколко седмици сапьорите са изчистили от мини близо 40 хектара  площ и около 10 километра. път.  Сега частите навлизат в останалата част на Палмира, където заедно със сирийските си колеги започват премахването на взривни устройства, поставени от "Ислямска държава" по улиците в жилищните сгради при оттеглянето й. Въпреки това в процентът на неразчистената част от града остава висок призна генерал Ставицкий. Той поясни, че ситуацията е усложнена от това, че ислямистите са залагали устройства на необичайни места в зданията.  Въпреки това вече близо 100 семейства са се завърнали по домовете си в Палмира.

В античния град се намират и първите руски експерти археолози, които заедно със сирийските си колеги започнаха оглед на паметниците. Според тях два от древните храмове са напълно унищожени и едва ли ще бъдат възстановени. По Триумфалната арка, символ на Палмира, също има сериозни щети и реставрацията й ще бъде много трудна. Останалата част от Стария град може да бъде върната към предишното си състояние в сравнително нормални срокове, но за това трябва да бъдат създадени необходимите условия за сигурност.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна