Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама защити идеята за Трансатлантическото търговско споразумение

Обама и Меркел се срещат с жители на Крюн
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама защити идеята за Трансатлантическото търговско споразумение, защото, според него, и САЩ, и ЕС се нуждаят от това. Обама и германският канцлер Ангела Меркел откриха в Хановер най-голямото промишлено изложение в света. 
Обичаме конкуренцията, но обичаме и да побеждаваме, каза Меркел, която също декларира подкрепата си за споразумението и призова за ускоряване на преговорите. И двамата лидери подчертаха, че то ще създаде работни места. 
Днес в Ню Йорк САЩ и ЕС започват нов кръг от дискусии по Трансатлантическото търговско споразумение.
Меркел и Обама разговаряха 90 минути за глобални проблеми като Сирия, Либия, бежанската криза и усилията за сдържане на Русия. На пресконференцията след това президентът не пестеше похвалите за канцлера, описа я като стабилна, последователна и достойна за доверие и особено я похвали за смелостта да води трудна политика спрямо бежанската криза:
Днес в Хановер предстои обща среща на Барак Обама, Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и министър-председателите на Великобритания и на Италия Дейвид Камерън и Матео Ренци. Те ще обсъдят актуалните въпроси от международната политика.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна